fbpx

Η υγρασία χτύπησε… την πόρτα σου;

Κάθε χρόνο με το πέρας του καλοκαιριού και τον ερχομό του φθινοπώρου παρατηρείται αύξηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας. Η υγρασία μας χτυπά την πόρτα, δυσχεραίνοντας τις ανθρώπινες δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός κλειστών χώρων.

Το κλίμα στους κλειστούς χώρους είναι άνετο όταν η υγρασία και η θερμοκρασία προσλαμβάνονται από τους ανθρώπους ως ευχάριστες. Στα σύγχρονα σπίτια, αυτό εξασφαλίζεται από τον εξαερισμό του χώρου διαβίωσης και σε μεγάλα κτίρια με συστήματα εξαερισμού, γνωστά ως συστήματα HVAC.

Πόση υγρασία αντέχουμε;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί κανονισμοί στην Ευρώπη για τη διατήρηση της σωστής υγρασίας του εσωτερικού αέρα. Γι’ αυτό δεν έχει λάβει αρκετή προσοχή στην τεχνολογία εξαερισμού και κλιματισμού. Υπάρχουν μόνο συστάσεις και τιμές αναφοράς που έχουν εισέλθει στα εθνικά πρότυπα και κανονισμούς βάσει πολυετούς εμπειρίας ή ιατρικών αναφορών.

Προς το παρόν καταβάλλονται προσπάθειες σε φορείς τυποποίησης για να μετατραπούν αυτές οι συστάσεις σε απαιτήσεις. Η σωστή υγρασία του αέρα παίζει τουλάχιστον εξίσου σημαντικό ρόλο σε ένα καλό εσωτερικό κλίμα με τη σωστή θερμοκρασία.

Στην πραγματικότητα, αυτό ισχύει όλο το χρόνο σε σπίτια, γραφεία, αποθήκες, σε εγκαταστάσεις παραγωγής και στο εμπόριο. Κατά συνέπεια, το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας για άνετο κλιματισμό είναι μεταξύ 20 και 27°C. Ταυτόχρονα, η σχετική υγρασία του εσωτερικού αέρα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30 και 65%.

Πως αντιμετωπίζεται η υγρασία;

Υπάρχουν αρκετές λύσεις οι οποίες βοηθούν στην μείωση της υγρασίας στον χώρο σας.

– Ο κλιματισμός είναι ένα σύμμαχος στην καταπολέμηση της υγρασίας αλλά δεν συνίσταται διότι αγνοεί πολύ συχνά την υγρασία και την επίδρασή της στο εσωτερικό κλίμα και το επίπεδο άνεσης – συχνά με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Αφού θερμαίνει τον χώρο αλλά ταυτόχρονα αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα, δημιουργώντας ένα αίσθημα δυσφορίας.

– Οι αφυγραντήρες από την άλλη μεριά είναι αποτελεσματικοί καθώς απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασία των εσωτερικών χώρων αλλά κατανώλουν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας καθιστώντας κοστοβόρα επιλογή.

– Τα κουφώματα αλουμινίου από την άλλη μεριά και οι τεχνολογίες τις οποίες έχουν αναπτύξει οι εταιρίες κατασκευής κουφωμάτων βοηθούν αρκετά στην εισροή υγρασίας στο χώρο και τις απώλειες θερμότητας σε σύγκριση με τα παλαιού τύπου κουφώματα αλουμινίου. Επιπλέον, όμως δεν γίνεται φυσιολογική η εναλλαγή αέρα στον χώρο με αποτέλεσμα να χρειάζεται διαφορετικός μηχανισμός εξαερισμού.

Η λύση της Sivent

Προτεινόμενη λύση, είναι ένα σύστημα εξαερισμού το οποίο αποτελείται από έναν ανεμιστήρα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και μια μικρή οπή στον τοίχο για την εκτόνωση του αέρα. Ο ανεμιστήρας θα είναι προγραμματισμένος να δουλεύει συγκεκριμένες ώρες την ημέρα. Το αποτέλεσμα: είναι μια συνεχής κίνηση του αέρα στον χώρο με ταυτόχρονη χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση
Παρακάτω θα δούμε μερικά προτεινόμενα είδη για την δημιουργία του παραπάνω συστήματος εξαερισμού:

Από ενδιάμεσους εξαεριστήρες κυκλικής διατομής:

 

 

Από εξαεριστήρες τζαμιού-τοίχου:

 

 

Από εναλλάκτες θερμότητας αέρα:

 

 

Οι άνθρωποι της Sivent αποτελούν τους ειδικούς στον κλάδο του εξαερισμού. Προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις, σε προβλήματα εξαερισμού τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες.

Επιπλέον, αποτελεί τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο των εταιρειών Vent Axia & Plastifer, στην Ελλάδα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}