fbpx

Γιατί είναι σημαντικός ο εξαερισμός στον κλάδο της υγείας;

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως ήρθαμε σε επαφή με αυτό που λέμε ιοί, βακτήρια, νοσοκομεία και γενικότερα με τον ιατρικό χώρο.

Βιώσαμε το πως είναι να βρίσκεσαι σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο εν μέσω μιας πανδημίας. Για να καταλήξουμε στην σημασία που έχει ο σωστός εξαερισμός. Παρακάτω θα περιγράψουμε αυτήν την σημασία του εξαερισμού στον χώρο της υγείας παίρνοντας ως παράδειγμα τα οδοντιατρικά γραφεία.

Γιατί είναι σημαντικός ο εξαερισμός στον κλάδο της υγείας;

Με εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά να εξακολουθούν να επισκέπτονται νοσοκομεία, κλινικές και ιδιωτικά ιατρεία, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό να καταστούν ασφαλείς αυτοί οι χώροι τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους ασθενείς τους, κατά την διάρκεια της πανδημίας του covid-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβούλεψε το ιατρικό προσωπικό να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων που αφορούν στην αερομεταφερόμενη μόλυνση από τον Covid-19.

Είναι σημαντικό να προστατευτούν οι ιατροί αλλά και οι ασθενείς, και να μειωθεί η ποσότητα των σταγονιδίων που εκτοξεύονται κατά την διάρκεια των μικροεπεμβάσεων π.χ. στις οδοντιατρικές επεμβάσεις. Προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του Covid-19 μέσω του αέρα, οι χώροι υγείας πρέπει να αερίζονται επαρκώς και να δίνεται μεγάλη έμφαση στην απομάκρυνση των αερολυμάτων.

Ο επαρκής αερισμός μπορεί να επιτευχθεί αυξάνοντας τις εναλλαγές του αέρα ανά ώρα (ACH – Air Changes per Hour). Όσο περισσότερες φορές εναλλάσσεται ο αέρας μέσα σε έναν συγκεκριμένο χώρο τόσο περισσότερο  απαλλάσσεται ο χώρος από οποιοδήποτε ιό – βακτήριο ή παθογόνο μικροοργανισμό. Συνεπώς μειώνεται η περίοδος αναμονής.

Γιατί είναι σημαντική η περίοδος αναμονής;

Στην Οδοντιατρική, η περίοδος αγρανάπαυσης αναφέρεται στον χρόνο αναμονής

Στις μικροεπεμβάσεις και πιο συγκεκριμένα στις οδοντιατρικές επεμβάσεις, πολλές φορές παράγονται αερολύματα. Συνεπώς σε περιόδους υγειονομικής κρίσης όπως αυτή του COVID-19, είναι άκρως σημαντικό να μειώνεται ο αριθμός των μολυσματικών μικροοργανισμών κατά την διάρκεια και μη, των μικροεπεμβάσεων.

Τι είναι η περίοδος αναμονής;

Ο “χρόνος αγρανάπαυσης” ή “χρόνος αναμονής” είναι η χρονική περίοδος πριν επιτραπεί η είσοδος στον επόμενο ασθενή μέσα στο δωμάτιο όπου θα πρέπει να έχει μείνει απομονωμένος για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς η χρήση εξαερισμού και η αύξηση της κυκλοφορίας φρέσκου αέρα κατά τις περιόδους αναμονής των ασθενών μεταξύ των ραντεβού είναι απαραίτητα για την μείωση των ποσοστών μόλυνσης και την διατήρηση της ασφάλειας των ασθενών.

Οι συμβουλές COVID-19 για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων

Όπου υπάρχει εξαερισμός, αλλά ο αριθμός ανανέωσης αέρα (ACH) είναι άγνωστος ή υπάρχουν 1 έως 5 εναλλαγές αέρα, συνιστάται ο χρόνος διακοπής των μικροεπεμβάσεων για 30 λεπτά.

Όπου υπάρχει εξαερισμός και από 6 έως 9 εναλλαγές αέρα την ώρα, συνιστάται ο χρόνος διακοπής των μικροεπεμβάσεων για 20 λεπτά.

Όπου υπάρχει εξαερισμός και πάνω από 10 εναλλαγές αέρα την ώρα, συνιστάται η διακοπή λειτουργίας μετά τα 15 λεπτά.

Υπάρχουν 3 εύκολα βήματα που πρέπει να θυμάστε όταν πρόκειται για εξαερισμό.

  1. Να επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού των ρύπων που εισάγονται στον αέρα.
  2. Να διασφαλίζεται ότι υπάρχει επαρκής αερισμός με καθαρό αέρα για την μείωση των παθογόνων μικροοργανισμών.
  3. Να φροντίσετε να έχετε έναν καθαριστή αέρα ώστε να αφαιρείτε τους υπόλοιπους ρύπους από τον αέρα που αναπνέετε.

Τα κατάλληλα εξαρτήματα

Οι εναλλάκτες θερμότητας αέρα, οι εξαεριστήρες τζαμιού – τοίχου καθώς και οι ενδιάμεσοι εξαεριστήρες αποτελούν τα απαραίτητα εξαρτήματα εξαερισμού για έναν καθαρό και υγιή χώρο.

Ο εναλλάκτης θερμότητας αέρα Integra Plus EC της Vent Axia, ιδανικός για τοποθέτηση σε κενά οροφής, πατάρια και πάνω από ψευδοροφές, με ανάκτηση θερμότητας αέρα έως 70%.

Η σειρά ανεμιστήρων εισαγωγής/εξαγωγής αέρα υψηλής απόδοσης έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει στα περισσότερα πάχη τοιχώματος χρησιμοποιώντας τις επενδύσεις που παρέχονται.

Οι άνθρωποι της Sivent αποτελούν τους ειδικούς στον κλάδο του εξαερισμού. Προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις, σε προβλήματα εξαερισμού που αντιμετωπίζετε.

Επικοινωνήστε μαζί μας

#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}