fbpx

Μάθετε τα πάντα για τους καθαριστές αέρα

Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αέρα.
Είναι γνωστό και κατανοητό ότι ο σωστός αερισμός, είτε αυτός αφορά το γραφείο, το σπίτι, ένα εστιατόριο είτε οποιουδήποτε είδους δημόσιο χώρο είναι απαραίτητος.

Όταν ο αέρας που μας περιβάλλει δεν ανακυκλώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, η επίπτωση στην υγεία μας μπορεί να επιφέρει άμεσα και δυσμενή αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η χρήση καθαριστή αέρα κρίνεται απαραίτητη στις μέρες μας ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα στα οποία η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαιτέρως μεγάλη αλλά και σε περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον.

Τι είναι οι καθαριστές αέρα;

Οι καθαριστές αέρα είναι συσκευές που χρησιμοποιούμε για την ποιότητα του αέρα σε χώρους που θεωρούμε αναγκαίους.

Πρόκειται για συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης οι οποίες αφαιρουν από τον αέρα τη σκόνη, τα μικρόβια, τη γύρη και άλλες αλλεργιογόνες ουσίες, τον καπνό των τσιγάρων και τους εξωτερικούς ρύπους.

Που χρησιμοποιούνται;

Οι καθαριστές αέρα ενδείκνυνται για χώρους όπου υπάρχουν μικρά παιδιά, ζώα ή άτομα με αλλεργίες.
Οι καθαριστές μπορούν να παγιδεύσουν σωματίδια νεκρού δέρματος, σκόνης, μαλλιού και γύρης.

Επίσης ο καθαριστές αέρα θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από δυσάρεστες οσμές και από καπνό τσιγάρων.
Επιπλέον, οι καθαριστές αέρα μπορούν να εγκατασταθούν σε σχολεία, νηπιαγωγεία, γραφεία, γηροκομεία, ιατρεία ή κομμωτήρια. Δηλαδή σε χώρους που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πως λειτουργούν οι καθαριστές αέρα;

Οι συσκευές καθαρισμού αέρα είναι δύο βασικών τύπων – στεγνού καθαρισμού και οι καθαριστές αέρα που βασίζονται στην χρήση νερού.

Οι καθαριστές αέρα συνήθως αποτελούνται από έναν ανεμιστήρα και από έξι ή περισσότερα φίλτρα.

Ο ανεμιστήρας ρουφά τον αέρα του χώρου – δωματίου στον οποίο είναι τοποθετημένος, ο οποίος περνά μέσα από 6 συνήθως φίλτρα που αποτελούν και τα στάδια φιλτραρίσματος του αέρα.

Φίλτρα καθαρισμού αέρα

Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα φίλτρα που συνήθως θα συναντήσετε σε έναν καθαριστή αέρα:

1. Φίλτρο προκαθαρισμού (χονδροειδές φίλτρο)

Αυτό το φίλτρο αναφέρεται στην κατηγορία της μη αλλαγής και, κατά κανόνα, είναι ένα πανί ή ένας δίσκος πολυμερούς πλέγματος, που απαιτεί κανονικό καθαρισμό για να διατηρεί την αποτελεσματικότητα του.

Όταν ο αέρας περνά μέσα από το φίλτρο προεπιλογής, είναι ο “χονδροειδής” καθαρισμός, δηλαδή η αφαίρεση των μεγάλων σωματιδίων ορατά στο γυμνό μάτι (σκόνη, μαλλί), που βρίσκονται στον αέρα.

2. Φίλτρο λεπτού καθαρισμού

Αποτελεί ένα πλαίσιο με ένα κομμάτι ειδικού μικροπορώδους υλικού διπλωμένο σε μορφή ακορντεόν. Αυτή η διαμόρφωση αυξάνει την αποτελεσματική επιφάνεια εργασίας του φίλτρου και μπορεί να παγιδεύσει λεπτή σκόνη με σωματίδια από 0,1 έως 1 micron.

3. Φίλτρο HEPA (φίλτρο καθαρισμού αέρα)

Αυτό το φίλτρο σάς επιτρέπει να αφαιρέσετε τα μικροσωματίδια των ακαθαρσιών από τον αέρα. Το φίλτρο HEPA αφαιρεί το 99,9% των σωματιδίων του αέρα συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου, τις αλλεργίες από τα κατοικίδια ζώα, γύρη, ιούς, μούχλα και βακτήρια παγιδευοντας τα μέσα στο υλικό του φίλτρου.

4. Φίλτρο άνθρακα (απορροφητικό φίλτρο)

Η σύνθεση αυτού του φίλτρου χρησιμοποιεί ενεργό άνθρακα. Αποτελείται από μία τεράστια επιφάνεια κυριος σκοπός της οποίας είναι ο καθαρισμός του αέρα από αέρια ακαθαρσίες και δυσάρεστες οσμές.

Το φίλτρο ενεργού άνθρακα έχει μια τεράστια επιφάνεια που αφαιρεί τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), οσμές και άλλους αέριους ρύπους από τον αέρα παγιδεύοντας τα μόρια αερίου στον άνθρακα.


Όταν χρησιμοποιείται σε διαμερίσματα ή γραφεία συνίσταται η συχνή αλλαγή του ανά τέσσερις μήνες.

5. Ηλεκτροστατικό φίλτρο (φίλτρο ιονισμού)

Το φίλτρο ψυχρού καταλύτη επιταχύνει την αποσύνθεση οργανικών ενώσεων στον αέρα, σπάζοντάς τα σε μόρια όπως το H2O και το CO2, που είναι ακίνδυνα για το ανθρώπινο σώμα.

Λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν απαιτεί αντικατάσταση: αρκεί να ξεπλύνετε τη πλάκα που θα έχει τραβήξει τους ρύπους.

6. Φωτοκαταλυτικό φίλτρο

Δουλειά αυτής της μεθόδου είναι η αποσύνθεση και η οξείδωση τοξικών ακαθαρσιών στην επιφάνεια του φωτοκαταλύτη υπό τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Οι αντιδράσεις ρέουν σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ οι οργανικές ακαθαρσίες δεν συσσωρεύονται, αλλά καταστρέφονται σε ακίνητα συστατικά (νερό και διοξείδιο του άνθρακα) και η φωτοκαταλυτική οξείδωση είναι εξίσου αποτελεσματική σε σχέση με τις τοξίνες, τους ιούς ή τα βακτηρίδια – το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Οι περισσότερες οσμές προκαλούνται από οργανικές ενώσεις, οι οποίες επίσης αποσυντίθενται εντελώς από αυτήν την μέθοδο καθαρισμού και συνεπώς εξαφανίζονται. Αυτός ο τύπος καθαρισμού κατευθύνεται, πρώτον απ ‘όλα, εναντίον διαφόρων οργανικών ενώσεων: βακτήρια, μικρόβια, ιούς, γύρη, μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς και κατά των πτητικών ενώσεων φορμαλδεΰδης και δυσάρεστες οσμές.

Το φίλτρο ψυχρού καταλύτη επιταχύνει την αποσύνθεση οργανικών ενώσεων στον αέρα, διαχωρίζοντας τα σε μόρια όπως το H2O και CO2 που είναι ακίνδυνα για το ανθρώπινο σώμα.Ο φωτοκαταλυτικός καθαρισμός θεωρείται μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους καθαρισμού αέρα.

Πρόσθετοι τύποι καθαριστών αέρα

1. Καθαριστές αέρα με λάμπες UV

Είναι κατάλληλοι για οικογένειες με παιδιά: τι κάνει σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι είναι άφθονοι στον αέρα.

2. Ιονιστές

Προτείνονται για ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες: μπορούν να απομακρύνουν από τις μάζες του αέρα σχεδόν όλα τα αλλεργιογόνα που εγκαθίστανται στις επιφάνειες.

3. Καθαριστές αέρα – οζονιστές

Καταστρέφουν αποτελεσματικά τα μικρόβια λόγω των οξειδωτικών ιδιοτήτων του όζοντος. Πιστεύεται ότι η διαδικασία οζονισμού δεν είναι ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία, οπότε είναι καλύτερο να ενεργοποιήσετε μια τέτοια συσκευή όταν δεν υπάρχει κανένας στο χώρο αυτό.

Προτεινόμενοι καθαριστές αέρα

Η Sivent αποτελεί αποκλειστικό αντιπρόσωπο της Vent Axia στην Ελλάδα, μιας από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές – διεθνείς εταιρείες στον κλάδο του εξαερισμού.

Ένας από τους κορυφαίους καθαριστές αέρα είναι το μοντέλο Vent Axia Pure Air στο οποίο είναι εγκατεστημένα 6 φίλτρα καθαρισμού αέρα:

  • προφίλτρο
  • φίλτρο HEPA
  • φίλτρο ενεργού άνθρακα
  • φίλτρο ψυχρού καταλύτη
  • τεχνολογία υπεριώδους φωτός
  • ιονιστής

Οι άνθρωποι της Sivent αποτελούν τους ειδικούς στον κλάδο του εξαερισμού. Προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις, σε προβλήματα εξαερισμού τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες.

Επικοινωνήστε μαζί μας

#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}